Te 10 zup detoksykacyjnych zostało stworzonych na poświąteczne kolacje
Jesteśmy zdania, że święta i nadmierne objadanie się idą w parze. Ale do 26 grudnia, nasz spowodowany jedzeniem stupor zazwyczaj już minął, a my znajdujemy się w poszukiwaniu lżejszych potraw. Detoksykujące zupy zawsze pasują do rachunku: Są aromatyczne, łatwe do przygotowania i lekkie.
Z tego powodu, przeskanowaliśmy niektóre z naszych ulubionych blogów kulinarnych w poszukiwaniu najlepszych przepisów na pożywne zupy nadające się na dzień po każdym wielkim święcie skupionym na jedzeniu. Pełne oczyszczających, przeciwzapalnych składników, takich jak kurkuma, imbir, seler i inne, poniższe 10 zup są tak samo detoksykujące, jak i pyszne. Ugotuj je dziś w swojej kuchni, aby przygotować świąteczną kolację, która będzie równie smaczna, co pozbawiona poczucia winy.
Przepis: Zupa z indyka autorstwa The Modern Proper
Dlaczego ją uwielbiamy: Ten super-praktyczny przepis nie tylko wykorzysta wszystkie resztki indyka, ale jest również pełen detoksykujących składników, takich jak imbir, czosnek i bok choy (doskonałe źródło folianów, beta karotenu oraz witamin C i E). Według słów autorki przepisu, Holly Erickson, ten przepis jest "bogaty, pełen smaku i sprawi, że przy stole będzie się działo ciekawie, dopóki nie zniknie ostatni kawałek indyka".
Pro Tip: Trzymaj indyka w lodówce aż do momentu, gdy będziesz gotowy do przygotowania zupy; oddzielenie mięsa od indyka jest łatwiejsze do wykonania, gdy ptak jest schłodzony.
Przepis: Mean Green Detox Zupa warzywna przez Half Baked Harvest
Dlaczego kochamy to: Ta zupa jest o tak zdrowe, jak można dostać. Jest pełna warzyw bogatych w składniki odżywcze, w tym jarmuż, brokuły, kapusta, marchew i pory. Warzywa uzupełnione są bogatą w białko soczewicą i detoksykującymi przyprawami, takimi jak czosnek, imbir i cayenne, które pomogą Ci "zwalczyć zimowe przeziębienia i podkręcić metabolizm" - pisze twórczyni przepisu, Tieghan Gerard.
Pro Tip: Możesz użyć fasoli zamiast soczewicy.
Przepis: Zielona Zupa Kokosowa z Selerem, Jarmużem i Imbirem autorstwa The First Mess
Dlaczego to uwielbiamy: The First Mess jest świadomym zdrowia, roślinnym blogiem kulinarnym, co oznacza, że możesz spodziewać się bogatych w składniki odżywcze, nieprzetworzonych składników w katalogu zdrowych przepisów na blogu. Ta zupa jest dowodem A. Choć wygląda na kremową i treściwą, w rzeczywistości składa się z przecierów z owoców i warzyw oraz orzeźwiających przypraw, takich jak kminek, kolendra i świeży imbir.
Pro Tip: Podawaj zupę na gorąco z wybranymi przez siebie dodatkami.
Przepis: Zupa imbirowo-marchewkowa by Foodie Crush
Dlaczego ją uwielbiamy: Według słów autorki przepisu i założycielki Foodie Crush, Heidi Larson, ta zupa pomoże Ci "osiągnąć Twoje cele zdrowotne, bez względu na to, jakie one są". Jest zrobiona z greckiego jogurtu zamiast śmietany, plus bogate w beta karoten marchewki i bogaty w przeciwutleniacze, przeciwzapalny imbir.
Pro Tip: Zamiast używać noża do rozdrabniania czosnku, spróbuj użyć ręcznej tarki - przyspieszy to proces.
Przepis: Lemony Artichoke Soup by Gimme Some Oven
Dlaczego ją kochamy: Może to jest w naszych głowach, a może to magia, ale ta zupa jest rodzajem dania, które sprawia, że czujemy się zdrowsi już po jednej łyżce. Przygotowana z odtruwających składników, takich jak sok z cytryny (który jest pełen witaminy C) oraz bogatych w przeciwutleniacze i błonnik karczochów, ten smaczny przysmak zdziała cuda, jeśli wychodzisz z wakacyjnej diety złożonej z ciasta, sosu i maślanych ziemniaków.
Pro Tip: Aby uzyskać delikatny smak, użyj zwykłych karczochów ze słoika zamiast tych, które zostały zamarynowane.
Przepis: Butternut Squash i zupy jabłkowej przez Ina Garten
Dlaczego to uwielbiamy: Idealne zakończenie rześkiego jesiennego dnia, ta zupa detoksykacyjna Iny Garten łączy słodycz jabłek z orzechowym smakiem kabaczka. Wspomniane wyżej produkty są gotowane w garnku wraz z cebulą i curry w proszku, aż będą bardzo miękkie, a następnie blendowane do uzyskania gęstej, jedwabistej konsystencji.
Pro Tip: Przetworzenie zupy przez młynek pozwoli uzyskać aksamitnie gładką konsystencję, której raczej nie da się uzyskać za pomocą robota kuchennego.
Przepis: Kremowa zupa detoksykacyjna z buraków według Hello Glow
Dlaczego ją uwielbiamy: Ponieważ ta surowa zupa detoksykacyjna nigdy nie jest podgrzewana, jej zdrowe składniki nie są narażone na utratę swoich właściwości w procesie gotowania. Co więcej, przygotowanie tego przepisu nie może być dużo prostsze. Wystarczy wrzucić awokado, pokrojone buraki i marchew, czosnek, wodę kokosową i ocet jabłkowy do blendera, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pro Tip: Dodaj do tej zupy odrobinę drożdży odżywczych, aby wzbogacić ją o dawkę witamin z grupy B i białka.
Przepis: Zupa Green Detox autorstwa Pickled Plum
Dlaczego ją uwielbiamy: Szmaragdowo-zielony odcień i złożone smaki tej zupy po obiedzie sugerują, że jest to danie pracochłonne, ale przepis powstaje w zaledwie 15 minut. Cebula jest smażona na oliwie z oliwek na patelni, a następnie dołącza do niej szpinak, rzeżucha, czosnek, świeży imbir, kurkuma, kminek i woda. Po szybkim zmiksowaniu za pomocą blendera ręcznego, zupa jest gotowa do nałożenia do miski i udekorowania jagodami goji.
Pro Tip: Podawaj tę wegańską zupę z klinami cytryny oraz solą i pieprzem.
Przepis: Zupa Detox z Kurczaka i Warzyw autorstwa Bowl of Delicious
Dlaczego ją uwielbiamy: Pełna świeżych warzyw i rozdrobnionego kurczaka, ta detoksykacyjna zupa może być przygotowana na kuchence lub w wolnowarze, i łatwo ją dostosować do wegańskich gości (wystarczy zastąpić bulion z warzyw i ciecierzycy bulionem z kurczaka i kurczakiem). Utrzymując rzeczy super proste, zupa wymaga tylko dwóch przypraw (sól i pieprz); uzyskuje swój smak z pomidorów z puszki i faktu, że kurczak jest gotowany bezpośrednio w bulionie.
Pro Tip: Użyj pomidorów marki San Marzano, aby uzyskać najlepszy smak.
Przepis: Turmeric Chickpea Vegetable Soup by Two Peas and Their Pod
Dlaczego kochamy to: Czy zupa detoksykacyjna może być rozgrzewająca i serdeczna? Absolutnie - a ta powakacyjna zupa jest tego dowodem. W tym przepisie, mieszanka świeżych warzyw (kalafior, marchew, czerwona papryka i jarmuż) pływa w lekkim, ale satysfakcjonującym bulionie, który uzyskuje swój charakterystyczny żółty odcień (i przeciwzapalne korzyści zdrowotne) z kurkumy. Ciecierzyca dostarcza dawkę białka pochodzenia roślinnego.
Pro Tip: Schładzaj zupę w lodówce do tygodnia, lub w zamrażarce do dwóch miesięcy.