Picie takiej ilości czerwonego wina może faktycznie zwiększyć płodność

Czerwone wino może nie jest uważane za superżywność (każdy, kto doświadczył gniewu po winnym bólu głowy może to potwierdzić), ale istnieją korzyści z picia wina w umiarkowanych ilościach. Badania wykazały, że wino może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia kilku chorób oraz że może być powiązane ze zdrowiem jelit i mózgu. Istnieje nawet słowo określające wykorzystanie wina jako leku, zwane enoterapią, którą wiele uzdrowisk stosuje w ramach winnych zabiegów spa. Jeśli chodzi o najnowsze wiadomości na temat tego, że "wino jest dobre dla ciebie", ostatnie badanie przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Medycyny Rozrodu wykazało, że picie jednego kieliszka czerwonego wina tygodniowo jest związane z lepszą płodnością u kobiet, donosi Body and Soul.

Naukowcy przebadali 135 kobiet w wieku od 18 do 44 lat, aby ustalić, czy spożycie alkoholu jest związane z rezerwą jajnikową kobiety - liczbą jaj obecnych w jajnikach w danym czasie. W trakcie badania uczestniczki zostały poproszone o prowadzenie szczegółowego dziennika spożycia alkoholu, w tym piwa, likieru, czerwonego wina i białego wina.

Naukowcy zmierzyli rezerwy jajników uczestniczek badania za pomocą ultrasonografii przezpochwowej, stwierdzając, że tylko czerwone wino było związane z liczbą pęcherzyków antralnych (AFC) - miarą zaopatrzenia w komórki jajowe. Stwierdzili, że mniej niż pięć porcji czerwonego wina miesięcznie było pozytywnie związane z AFC, co daje około jednego kieliszka tygodniowo.

Zanim pobiegniesz do piwnicy z winem, przewodniczący Brytyjskiego Towarzystwa Płodności przypomina Body and Soul, że to badanie było testowane na małej liczbie uczestników, a wystawienie rozwijającego się płodu na działanie alkoholu może spowodować nieodwracalne szkody. Potrzeba więcej danych, zanim ktokolwiek będzie mógł być pewien tej korelacji między czerwonym winem a płodnością; jest to jednak jeszcze jeden powód, dla którego czerwone wino w umiarkowanych ilościach może być kluczem do zdrowia twojego organizmu.

Autor