Pokarmy przyspieszające metabolizm spożywane przed treningiem

Jeśli chcesz uzyskać formę, dieta i ćwiczenia to prawdopodobnie dwie zmienne, które próbujesz kontrolować. Jedzenie dla zdrowia metabolicznego może jednak zoptymalizować wydajność obu tych czynników. Według MindBodyGreen "wysoki metabolizm oznacza, że spalasz kalorie nawet w spoczynku, spełniając marzenia wszystkich leniwych ludzi". Witryna poświęcona zdrowiu i dobremu samopoczuciu niedawno skontaktowała się ze swoim zespołem praktyków medycyny funkcjonalnej, aby dowiedzieć się, które pokarmy zwiększają spoczynkowe tempo przemiany materii i dlaczego. Przeczytaj ich odpowiedzi poniżej i rozważ dodanie tych składników do posiłku przedtreningowego, aby dodatkowo przyspieszyć metabolizm.

Warzywa morskie

"Twój metabolizm jest pod kontrolą królowej wszystkich hormonów: tarczycy. Każda komórka twojego ciała potrzebuje hormonów tarczycy, aby brzęczeć i być zrównoważonym dla optymalnego metabolizmu. Twoje ciało potrzebuje bardzo ważnego składnika odżywczego do produkcji T4 i T3; wszyscy, przywitajcie się z jodem. Najlepszym sposobem na dostarczenie tego małego hormonu tarczycy są warzywa morskie. Moczenie wodorostów, takich jak nori, dulse, arame, kelp, mech irlandzki w zupach lub mieszanie niebiesko-zielonych alg, takich jak spirulina w smoothie, to jeden z najlepszych sposobów na zapewnienie potędze metabolizmu tego, czego potrzebuje".

- Will Cole, DC, instruktor The Elimination Diet

Kakao

"Jako wzmacniacz metabolizmu uwielbiam surowe kakao. To czekolada w jej naturalnym, nieprzetworzonym stanie. Jest bogata w minerały, zwłaszcza magnez - najważniejszy składnik odżywczy wpływający na poziom adiponektyny. Adiponektyna to hormon białkowy wytwarzany wyłącznie w tkance tłuszczowej. Niski poziom adiponektyny wiąże się ze stanami zapalnymi, otyłością i wyższym ryzykiem cukrzycy. Odpowiednie spożycie magnezu ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowego poziomu adiponektyny w celu kontroli masy ciała".

- Vincent Pedre, MD, autor książki Happy Gut

Jagody

"Owoce nie zawsze są postrzegane jako najlepsza kategoria żywności w celu przyspieszenia metabolizmu ze względu na cukier, ale borówki faktycznie pomagają zrównoważyć poziom cukru we krwi (ze względu na wysoką zawartość błonnika i antorepletecyaniny) i zmniejszyć stan zapalny, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze. Zostały przebadane pod kątem zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka, choroby serca, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, a także w celu poprawy funkcji mózgu i pamięci oraz zmniejszenia uszkodzeń mięśni po treningu".

- Serena Goldstein, ND

Przejdź do MindBodyGreen, aby uzyskać więcej informacji od lekarzy!

Autor