Oto co dzieje się z twoim ciałem, gdy przestajesz jeść węglowodany
Diety niskowęglowodanowe od lat są chwalone jako skuteczne diety odchudzające, Według badania przeprowadzonego w 2018 r. przez Fundację Międzynarodowej Rady Informacji o Żywności, konsumenci oceniają cukier i węglowodany jako główne powody przyrostu masy ciała - najwyższy ranking od 2011 r. Dlaczego więc pojawiają się historie, że diety niskowęglowodanowe są niebezpieczne i należy ich unikać?
Badania przeprowadzone przez profesora Macieja Banaca z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w Polsce wykazały, że "osoby, które stosowały dietę niskowęglowodanową były bardziej narażone na przedwczesną śmierć" z podwyższonym ryzykiem choroby wieńcowej, udaru i raka.Więcej badań z oddzielnego badania w Reader's Digest wykazały, że "low-carb dieters - ludzie, którzy dostali mniej niż 40% ich dziennych kalorii z węglowodanów - miał wyższe ryzyko śmiertelności podczas badania niż umiarkowane carb konsumentów (których diety są 50 do 55 procent węglowodanów) i ludzi, którzy poszli carb crazy (więcej niż 70 procent)."
Oto co tak naprawdę dzieje się z twoim ciałem, gdy przestajesz jeść węglowodany.
Możesz doświadczyć "niskowęglowodanowej" grypy
Juliana Shalek, MS, RD, CDN i założycielka The Nutrition Suite powiedziała MyDomaine, że stosowanie diety niskowęglowodanowej ma tendencję do promowania utraty wagi w stosunkowo szybkim tempie, ponieważ obcięcie węglowodanów zmniejsza poziom glukozy i insuliny we krwi, co z kolei minimalizuje magazynowanie tłuszczu w organizmie.Jednak Kristin Kirkpatrick, dietetyk z Cleveland Clinic, powiedziała Tonic, że całkowite odcięcie węglowodanów może powodować zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy, bóle głowy, drażliwość i nudności, które mogą trwać kilka dni lub nawet tygodni, znane również jako "grypa low-carb".
Twój organizm w końcu wejdzie w stan ketozy
Jeśli wyciąć węglowodanów całkowicie, twoje ciało będzie w końcu przejść w stan ketozy, gdzie "małe fragmenty węgla zwane ketony są uwalniane do krwi, ponieważ organizm jest spalanie tłuszczu zamiast węglowodanów." Keto diety może brzmieć atrakcyjnie na początku, ale tłuszcz jest wolniejsze źródło paliwa niż glukoza, co oznacza, że trwa dłużej dla organizmu, aby uzyskać do niego dostęp, więc będzie trudniej dostać się podczas ćwiczeń i innych działań.
Najpierw stracisz wodę
Podczas diety keto, stracisz najpierw wagę wody, co może być mylące, a następnie waga niewodna będzie następować. Metaanaliza z 2013 r. opublikowana w British Journal of Nutrition, która porównała diety ketogeniczne o niskiej zawartości węglowodanów z tradycyjnymi dietami niskotłuszczowymi, wykazała, że diety o niskiej zawartości węglowodanów mogą być skuteczne w zmniejszaniu wskaźników otyłości. Ale jeśli weźmiesz pod uwagę długoterminowe problemy zdrowotne wspomniane wcześniej, całkowite ich odcięcie nie wydaje się zdrową opcją długoterminową.
Co z przejściem na dietę niskowęglowodanową?
Znana dietetyczka Kelly LeVeque powiedziała Chalkboard, że powinniśmy również zwrócić uwagę na "gęstość węglowodanów" w naszym pożywieniu, zamiast całkowicie je wycinać. Mówiąc prościej, gęstość węglowodanów oznacza procent masy żywności, który stanowią węglowodany minus składnik błonnika. Jak wyjaśnia LeVeque, większość pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów skończy jako cukier w Twoim organizmie. Cała żywność w naturze nie ma gęstości węglowodanów powyżej 30%; nawet warzywa o dużej zawartości węglowodanów będą miały gęstość znacznie poniżej tej wartości. To przetworzona żywność, która przekracza tę wartość i jak wszyscy wiemy, należy jej unikać.
Szukaj pokarmów o wysokiej zawartości błonnika
Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele pysznych produktów o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości węglowodanów, które pozwolą Ci utrzymać dobrą formę i dobre samopoczucie. Ponieważ błonnik nie jest trawiony ani wchłaniany, w rzeczywistości zajmuje miejsce w jelitach, dając uczucie sytości (i ułatwiając ograniczenie podjadania i przejadania się). Zarejestrowany dietetyk Maya Feller, MS, RD, CDN, z Maya Feller Nutrition, mówi, że dzienne zalecenie błonnika dla kobiet wynosi 25 gramów (chociaż kobiety powyżej 50 roku życia powinny dążyć do 21 gramów zamiast). "Większość Amerykanów nie spełnia ich dziennego zapotrzebowania na błonnik", powiedział nam ekspert. "Diety o niskiej zawartości błonnika mogą mieć negatywny wpływ zarówno na zdrowie układu pokarmowego, jak i sercowo-naczyniowego".
Tak więc, podsumowując, wykonaj swoje badania i jedz zdrowe węglowodany, które nie zostały poddane procesowi rafinacji. Zarejestrowany dietetyk Nichola Whitehead definiuje je jako pełne ziarna, owoce, warzywa, białka i tłuszcze - możesz jeść te 15 pokarmów low-carb na diecie wegetariańskiej również.