Co choroba autoimmunologiczna ma wspólnego z jelitami?

Jako pierwsi przyznamy, że świat zdrowia i dobrego samopoczucia jest pełen krótkotrwałych trendów. Ale w przeciwieństwie do wzrostu popularności jedzenia jednorożców i kuloodpornej kawy, mamy podejrzenie, że najnowsze zainteresowanie zdrowiem jelit jest czymś innym niż przemijającą modą. Nie tylko nasz układ odpornościowy żyje w naszych jelitach, ale także choroby autoimmunologiczne zaczynają się i kończą w naszym mikrobiomie jelitowym.

"Zarówno moje własne badania, jak i prace innych pokazują, że żywność, suplementy, środowisko, a nawet światło mają ogromny wpływ na aktywację genów mikroorganizmów w naszych jelitach" - powiedział Steven Gundry, kardiochirurg, kardiolog i ekspert w dziedzinie chorób autoimmunologicznych, dla Goop. "Jesteśmy superorganizmem (...), który nieustannie otrzymuje informacje z naszego środowiska i w odpowiedzi manipuluje zarówno naszymi ludzkimi genami, jak i genami bakterii i wirusów. Ponieważ geny bakteryjne i wirusowe stanowią 99% naszych połączonych genów, wszystko, co się z nami dzieje, zaczyna się w jelitach".

Kiedy zdał sobie sprawę z tego potężnego związku między jelitami a ogólnym stanem zdrowia, Gundry otworzył własną praktykę, The Center for Restorative Medicine, gdzie udało mu się odwrócić tysiące chorób autoimmunologicznych, stosując wyłącznie dietę i suplementację. Przetestował nawet tę metodę na sobie przed leczeniem klientów i udało mu się wyleczyć zapalenie stawów, wysokie ciśnienie krwi, stan przedcukrzycowy i zrzucić łącznie 70 funtów w ciągu zaledwie kilku lat.

Chociaż Gundry nie ujawnił jeszcze szczegółów tej cudownej diety (będzie to robił etapami na Goop), wspomniał o dobrych i złych pokarmach związanych ze zdrowiem jelit. Jego zdaniem, oto co należy jeść, a czego unikać.

Złe

Wierz lub nie, ale "rośliny nie chcą być zjadane! One były tu pierwsze!" - wyjaśnia Gundry. "Chronią siebie i swoje nasiona, umieszczając w liściach i nasionach białka zwane lektynami. Połowa moich pacjentów z chorobą autoimmunologiczną unikała glutenu przed wizytą u mnie, ale ich stan nie poprawiał się w pełni, dopóki nie usunąłem innych lektyn z ich diety". Gluten jest najbardziej znaną lektyną, ale następujące sześć roślin również zawiera te białka:

    Komosa ryżowaKukurydzaFasolaZiemniakiPomidoryPapryka

Dobre

Chociaż omówiliśmy już niektóre z tych zdrowych dla jelit pokarmów, Gundry zdecydowanie opowiada się za prebiotykami i polifenolami, jeśli chodzi o jedzenie dla zdrowia jelit. Poniższe 12 produktów spożywczych jest doskonałym źródłem obu tych składników:

Prebiotyki:

    CzosnekKarczochyMniszek lekarskiCebulaJicama

Polifenole:

    JagodyCzarna czekoladaZiarna kawyWyciąg z pestek winogronKurkumaZielona herbataWysokiej jakości oliwa z oliwek

Przejdź do Goop po więcej informacji od Gundry'ego!

Autor