6 produktów spożywczych, które należy spożywać w diecie przeciwlękowej według naukowca z Harvardu
Dla wielu z nas związek między lękiem a dietą zaczyna się i kończy na wypiciu zbyt dużej ilości kawy przed pracą i doświadczeniu nieprzyjemnej, niespokojnej tremy po niej. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę, jak ogromny wpływ na nasze ogólne samopoczucie ma dieta i styl życia, okaże się, że to, co dostarczamy organizmowi, ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Podczas gdy wielu lekarzy szybko przepisuje leki antydepresyjne pacjentom zmagającym się z problemami psychicznymi, takimi jak lęk i depresja, inni, jak dr Uma Naidoo, zaczynają dostrzegać bardzo realny związek między dietą a zdrowiem psychicznym i odkrywają, że może istnieć dieta na lęk.
"W mojej praktyce częścią tego, o czym mówię, wyjaśniając możliwości leczenia, jest istotna rola diety w radzeniu sobie z lękiem" - pisze Naidoo na portalu Harvard Health - "Choć psychiatria żywieniowa nie jest substytutem [leków], związek między jedzeniem, nastrojem i lękiem przyciąga coraz więcej uwagi. Istnieje na ten temat coraz więcej dowodów i potrzeba więcej badań, aby w pełni zrozumieć rolę psychiatrii żywieniowej."
Kiedy lek jest właściwą odpowiedzią
Nie znaczy to, że leki nie są ważne, a w wielu przypadkach stanowią niezbędny element leczenia problemów ze zdrowiem psychicznym. Lęku i depresji nie da się leczyć wyłącznie za pomocą zmiany diety, a częścią eliminacji stygmatyzacji związanej z problemami zdrowia psychicznego jest normalizacja i akceptacja stosowania leków w razie potrzeby. W związku z tym, ważne jest również uznanie niezliczonych czynników, które w subtelny sposób wpływają na nasze zdrowie psychiczne - tak jak istnieje więcej niż jedna przyczyna, tak istnieje więcej niż jedno rozwiązanie.
Jak zrównoważona dieta może poprawić stan lękowy
"Oprócz zdrowych zasad, takich jak stosowanie zbilansowanej diety, picie odpowiedniej ilości wody w celu nawodnienia organizmu oraz ograniczanie lub unikanie alkoholu i kofeiny, istnieje wiele innych sposobów odżywiania się, które mogą pomóc w złagodzeniu lęku" - wyjaśnia Naidoo. Dodaje również, że równie ważne jest ograniczenie przetworzonej żywności, spożywanie węglowodanów złożonych, pełnych ziaren, warzyw i owoców. Około 95% serotoniny w organizmie jest wytwarzane w jelitach. "Badania sprawdzają potencjał probiotyków w leczeniu zarówno lęku, jak i depresji" - mówi Naidoo. Istnieje coraz więcej dowodów naukowych, które potwierdzają teorię Naidoo, że dieta i styl życia mogą złagodzić stany lękowe.
Żywność, która łagodzi niepokój
Magnez: "Pokarmy naturalnie bogate w magnez mogą (...) pomóc osobie czuć się spokojniej" - mówi Naidoo. Źródłem magnezu jest zielenina (np. szpinak i boćwina szwajcarska), rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i pełne ziarna.
Cynk: Według Naidoo pokarmy bogate w cynk mają związek z niższym poziomem lęku. Należą do nich ostrygi, nerkowce, wątroba, wołowina i żółtka jaj.
Kwasy tłuszczowe omega-3: "Badanie przeprowadzone na studentach medycyny w 2011 roku było jednym z pierwszych, które wykazało, że kwasy omega-3 mogą pomóc w zmniejszeniu lęku. Przed tym badaniem, kwasy tłuszczowe omega-3 były związane z poprawą depresji tylko" - mówi Naidoo. Dziki łosoś alaskański, tuńczyk, sardele, orzechy, nasiona lnu i chia są doskonałym źródłem kwasów omega-3.
Probiotyki: "Badanie z 2017 roku w czasopiśmie Annals of General Psychiatry zasugerowało związek między pokarmami probiotycznymi a obniżeniem lęku społecznego" - wyjaśnia Naidoo. Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak ogórki, kiszona kapusta i kefir, było związane z mniejszymi objawami lęku.
Witaminy z grupy B: "Pokarmy bogate w witaminy z grupy B pobudzają uwalnianie neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina" - mówi Naidoo. Awokado i migdały pasują do tego zestawienia.
Pokarmy bogate w przeciwutleniacze: "Uważa się, że lęk jest skorelowany z obniżonym całkowitym poziomem przeciwutleniaczy. Wzbogacenie diety o pokarmy bogate w przeciwutleniacze może pomóc złagodzić objawy zaburzeń lękowych" - mówi Naidoo. Rozważ dodanie do swojej diety zielonych warzyw liściastych, roślin strączkowych, orzechów, papai, nasion i pełnego ziarna.