8 ziół na pamięć, które warto mieć zawsze w szafce na przyprawy
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zejść po schodach (lub wejść po nich) tylko po to, by zdać sobie sprawę, że zupełnie zapomniałeś, dlaczego w ogóle wybrałeś się w tę podróż? Ten niewielki zanik pamięci może być niezwykle frustrujący, ale to nic w porównaniu z tym, jak denerwująca może być utrata kontroli nad swoimi myślami (zwłaszcza w miarę starzenia się). Aby zapobiec - i zwalczyć - zapominalstwo i spadek funkcji poznawczych, warto rozważyć zioła poprawiające pamięć. Być może zadajesz sobie pytanie: Czy naprawdę mogę zjeść swoją drogę do lepszej pamięci? Odpowiedź brzmi: tak.
Od dawna wiemy, że zioła mają właściwości lecznicze, takie jak uspokajanie niepokoju, działanie przeciwzapalne i oczyszczanie skóry, więc nie jest zaskoczeniem, że możemy teraz dodać do tej listy poprawę pamięci. A jeśli chodzi o leczenie jakiejkolwiek dolegliwości, wybór naturalnych rozwiązań jest zawsze świetnym sposobem na przetestowanie wód. W rzeczywistości możesz być zaskoczony ich skutecznością. Czytaj dalej, aby poznać osiem ziół na poprawę pamięci, które warto mieć w swojej szafce z przyprawami.
Kurkuma
Wiemy już, że kurkuma (inaczej szafran indyjski) jest dobra dla skóry i pomaga zmniejszyć zgagę. Ale kurkumina (kluczowy składnik przyprawy) może również poprawić pamięć, ponieważ zmniejsza stan zapalny. Ale w jaki sposób stan zapalny wpływa na to, jak zapamiętujemy rzeczy? Cóż, wszystko to ma związek z naszą barierą krew-mózg i jej działaniem. Badania wykazały, że osoby, które spożywały więcej curry (pokarmu zawierającego kurkumę, a zatem zmniejszającego stan zapalny), osiągały lepsze wyniki w testach funkcji poznawczych niż osoby, które nie spożywały tego pokarmu.
Szałwia
Zioło to jest określane mianem "szałwii wybawicielki". Była używana od czasów średniowiecza, nawet w pewnym momencie, aby pomóc zwalczyć dżumę (tak, jest używana od tak dawna). Szałwia zawiera flawonoidy - naturalne substancje znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Dodając szczyptę lub dwie do potraw, można faktycznie zapobiec chorobie Alzheimera. W rzeczywistości badanie z 2017 roku wykazało, że szałwia ma zdolność "zwiększania aktywności poznawczej i ochrony przed chorobami neurodegeneracyjnymi", które obejmują zarówno demencję, jak i chorobę Alzheimera.
Bacopa
Znana również jako miodunka, Bacopa jest często stosowana w medycynie ajurwedyjskiej. Ponieważ jest to środek nootropowy (który poprawia funkcje poznawcze, pamięć i uczenie się), jest w stanie pomóc w leczeniu uszkodzonych neuronów i poprawie pracy mózgu. "Bacopa pomaga zrównoważyć neuroprzekaźniki, takie jak dopamina i serotonina, i dodaje korzyści do opóźnionego przypominania sobie słów u zdrowych osób starszych" - mówi Elizabeth Lombardo, MD, psycholog i autorka Better Than Perfect. "Zmniejsza zapominanie nowych informacji, a nawet może mieć pozytywny wpływ na depresję".
Rozmaryn
Prawdopodobnie masz już rozmaryn w spiżarni (pięknie komponuje się z pieczonymi ziemniakami), więc to zioło jest jednym z najłatwiejszych do włączenia do diety. Plotka głosi, że zioło to jest również świetnym sposobem na poprawę pamięci i koncentracji. Do tego stopnia, że studenci w starożytnej Grecji umieszczali girlandy rozmarynu na szyi podczas zdawania egzaminów. "Według najnowszych badań, pamięć może poprawić się nawet o 75% poprzez zwykłe wdychanie rozmarynu ze względu na jego główny składnik, 1,8-cineol [eukaliptol]" - mówi dr Mariza Snyder, autorka książki "The Matcha Miracle". "Ma on zdolność hamowania enzymów rozkładających acetylocholinę w mózgu, dzięki czemu pozostaje jej więcej i pomaga mózgowi w jego funkcjonowaniu".
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa zawsze była chwalona za swoje właściwości uspokajające, szczególnie w postaci herbaty. Badania wykazały, że jeśli chodzi o mózg, wypicie filiżanki herbaty miętowej znacznie zwiększa pamięć roboczą, pamięć długoterminową i czujność. W rzeczywistości badanie, w którym 180 osobom podano herbatę miętową, rumiankową i gorącą wodę, wykazało, że herbata miętowa pomaga w zapamiętywaniu.
Gotu Kola
To zioło przypominające pietruszkę jest uwielbiane w medycynie chińskiej, indonezyjskiej i ajurwedyjskiej i nazywane jest "ziołem długowieczności". "Ekstrakt z Gotu kola może być w stanie poprawić pamięć na poziomie molekularnym poprzez zwiększenie aktywności szlaku, który jest związany z tworzeniem pamięci długoterminowej" - mówi dr Josh Axe. Można w to wierzyć lub nie, ale niektórzy uważają, że długa żywotność słoni i ich nienaganna pamięć wynikają z faktu, że jedzą one właśnie to zioło.
Ashwagandha
To silne zioło adaptogenne znane jest również jako indyjski żeń-szeń. Badanie z 2017 r. wykazało, że wśród osób dorosłych, którym podano ekstrakt z korzenia ashwagandhy w porównaniu z placebo, ci, którzy spożywali zioło, mieli dłuższy okres uwagi, a także przetwarzali informacje w szybszym tempie. Wyniki dowiodły również, że roślina poprawiła zarówno pamięć natychmiastową, jak i ogólną u osób cierpiących na łagodne zaburzenia poznawcze (MCI), które są spadkiem pamięci i innych umiejętności poznawczych.
Żeń-szeń
Zioło to jest korzeniem wolno rosnącej rośliny i jest jednym z najbardziej znanych leków ziołowych na całym świecie. "Żeń-szeń jest stosowany w celu poprawy myślenia, koncentracji, pamięci i wytrzymałości fizycznej" - mówi Axe. Stymuluje komórki w mózgu, dzięki czemu wszystko funkcjonuje lepiej. Badania pokazują, że gdy osoby z chorobą Alzheimera codziennie przyjmują korzeń Panax ginseng, ich pamięć poprawia się.
Teraz, gdy znasz już te zioła na pamięć, być może warto włączyć je do swojej diety. W końcu nigdy nie jest za wcześnie, aby zacząć zapobiegać utracie pamięci i spadkowi koncentracji.