Omiń Times Square - oto najlepsze włoskie restauracje w Nowym Jorku

Jeśli myśl o obfitym spaghetti pomodoro z hojną posypką z parmezanu i kieliszkiem Montepulciano brzmi jak Twój pomysł na weekendowy obiad, to dobrze trafiłeś. W chłodniejszych miesiącach w Nowym Jorku nie brakuje przytulnych, słabo oświetlonych włoskich restauracji, w których można zaszyć się podczas burzy i objadać się do momentu, gdy ledwo można wrócić do domu. Ale nawet w gorące letnie noce inne włoskie restauracje - te, które oferują obszerne miejsca siedzące na świeżym powietrzu i specjalizują się w daniach z południowego wybrzeża - są idealne na kolację na świeżym powietrzu. Zgłodniałeś już? Oto najlepsze włoskie restauracje w NYC.

Lilia

Po otwarciu w 2016 roku, Lilia szybko stała się ulubienicą włoskich restauracji w Williamsburgu, a może nawet w całym NYC. Innowacyjne menu szefowej kuchni Missy Robbins serwuje dania, które sprawią, że będziesz chciał więcej w relaksującej, przesiąkniętej światłem (w ciągu dnia) industrialnej atmosferze.

Okolica: Williamsburg

Specjalność: Zamów agnolotti z owczego mleka oblane szafranem lub malfadini z różowym pieprzem. ($$$)

Le Fanfare

Już po wyglądzie zewnętrznym można poznać, że Le Fanfare będzie wspaniałym, dbającym o szczegóły doświadczeniem. Ta nowa restauracja na Greenpoincie jest jeszcze stosunkowo mało znana, co sprawia, że jej odkrycie jest tym bardziej wyjątkowe. Atmosfera jest kameralna, jedzenie pyszne, a jeśli będziesz miał szczęście, może uda Ci się posłuchać występu na żywo zespołu jazzowego właściciela.

Okolica: Greenpoint

Specjalność: Agnolotti ze słodkich ziemniaków z szafranem, prażonymi migdałami, pecorino i czerwonym szczawiem to coś, o czym warto napisać w domu. ($$)

Lil Frankie's

Zapytaj jakiegokolwiek mieszkańca, gdzie można zamówić najlepszy makaron na dowóz (nie jest to łatwe zadanie), a spaghetti limone z Lil Frankie's na pewno się pojawi. Ten oldschoolowy faworyt z East Village serwuje najwyższej klasy dania włoskie w swobodnej atmosferze. Lil Frankie's nie jest ani ekskluzywna, ani spięta - to raczej bardzo dobre lokalne włoskie miejsce.

Okolica: East Village

Specjalność: Zamów spaghetti limone - klasyk, który nigdy nie zawiedzie: jest oblane cytryną, masłem i serem. Co mogłoby pójść nie tak? ($$)

Porsena

Porsena, prowadzona przez założycielkę i szefową kuchni Sarę Jenkins, to pełna makaronów okoliczna jadłodajnia, która przyciąga także wędrownych poszukiwaczy restauracji, ze "szczególnie interesującą kartą win", jak twierdzi przewodnik Michelin.

Okolica: East Village

Specjalność: Magazyn New York nazywa Anelloni-pastę Porseny z pikantną kiełbasą jagnięcą i zieleniną musztardową "kompulsywnie jadalną". ($$$)

Fausto

Wspaniałe w Fausto jest to, że jedzenie jest równie smaczne, jak piękny wystrój. Ciepła, utrzymana w tonacji wielbłądziej przestrzeń jest duszna, minimalistyczna i romantyczna, podczas gdy jedzenie jest pełne niespodzianek. Otwarty pod koniec 2017 roku lokal na Park Slope z pewnością stanie się natychmiastowym ulubieńcem.

Okolica: Park Slope

Specjalność: Spróbuj kaczego ragu bigoli alla torchio lub orecchiette z wieprzowiną duszoną w koprze włoskim ($$$).

Roberta's

Zapytaj jakiegokolwiek nowojorczyka, jaka jest najlepsza pizza w mieście, a z pewnością usłyszysz kilka razy Roberta's. W tym gorącym miejscu w Bushwick serwują jednak coś więcej niż tylko pizzę. Makarony również są znane z tego, że są wyśmienite. Co więcej, restauracja ma duży teren na zewnątrz, więc w miesiącach letnich możesz zjeść swój kawałek na świeżym powietrzu.

Okolica: Bushwick

Specjalność: Koniecznie zamów pizzę (jakąkolwiek - wszystkie są pyszne), a następnie torchietti z sosem z małży. ($$$)

Carbone

Jakąkolwiek restaurację zdecydują się otworzyć chłopcy Torrisi, bez wątpienia zamieni się ona w złoto - i nie inaczej jest w przypadku Carbone. Carbone, nieustannie uznawana za jedną z najlepszych włoskich restauracji w Nowym Jorku, ma teatralny charakter i sprawia wrażenie starej szkoły z lat 50-tych. Miejsce jest słabo oświetlone, przytulne i pełne życia. A o jedzeniu warto napisać w domu.

Okolica: SoHo

Specjalność: Zamów pikantne rigatoni vodka i parmezan cielęcy. Może to brzmi prosto, ale nie pożałujesz. ($$$$)

Santina

Położona pod High Line obok Whitney Museum w nowojorskiej dzielnicy Meatpacking, Santina jest pogodnym, nadmorskim włoskim wytchnieniem od szaleństwa na zewnątrz. Zaprojektowana przez słynnego architekta Renzo Piano, przestrzeń wypełniona jest drzewkami cytrynowymi i żyrandolami ze szkła Murano. Restauracja Major Food Group specjalizuje się w kuchni włoskiej z południowego wybrzeża. Nie można nie wspomnieć o ofercie koktajli, a zwłaszcza o Manganelli Punch, który podawany jest w ceramicznym ananasie.

Okolica: Meatpacking District

Specjalność: Na początek zamów cecinas (włoski placek z ciecierzycy) z awokado trapanese i kalabryjskim tuńczykiem. Stamtąd naprawdę nie można się pomylić. ($$$)

Maialino

Maialino to odpowiedź Danny'ego Meyera na rzymską trattorię w sercu Manhattanu. Maialino mieści się w oszałamiającym Gramercy Park Hotel, naprzeciwko najbardziej ekskluzywnego parku na Manhattanie (tak, to jest coś takiego), a atmosfera w Maialino jest luźna, głośna i bardzo przytulna. Przyćmione światła i obrusy w niebiesko-białą kratę towarzyszą tradycyjnej włoskiej kuchni, która jest starannie przygotowana. Restauracja posiada również jedną z najlepszych prywatnych jadalni w mieście - jeśli takie są Twoje potrzeby.

Okolica: Gramercy Park

Specjalność: Ulubionym daniem jest cacio e pepe, a także bucatini all'amatriciana, ogony wołowe i duszona jagnięcina. Zacznij od maślanej, rozpływającej się w ustach, pysznej prosciutto di San Daniele. ($$$)

Il Buco Alimentari

Il Buco Alimentari to typ restauracji, w której od razu poczujesz się jak w domu. Obsługa jest przyjazna, wino leje się strumieniami, a jedzenie jest proste i autentyczne - tak jak wystrój. To, co wyróżnia Il Buco spośród innych, to przywiązanie do najlepszych i najświeższych składników - co naprawdę widać w potrawach.

Okolica: SoHo

Specjalność: Usiądź przy barze i zacznij od degustacji oliwy z oliwek. Tak, poważnie. Następnie zamów proste cacio e pepe i dużo wina. ($$$)

Barano

Barano, położone na niepozornym rogu południowego Williamsburga, jest mile widzianą niespodzianką w tej sennej okolicy. Pomysłowo zaprojektowane przez brooklyńską firmę Home Studios miejsce jest szykowne w najbardziej niedopowiedziany sposób. Menu jest dobrze skomponowane, swobodne, tradycyjne włoskie, z kilkoma zachwycającymi niespodziankami.

Okolica: Williamsburg

Specjalność: Włoskie klopsiki to świetny początek, ale pièce de résistance to bez wątpienia szafranowe gigli podawane z miodem kalabryjskim, pecorino i czarnym pieprzem ($$$).

Café Altro Paradiso

Ten nowy lokal w centrum miasta już stał się ulubieńcem fanów - po części dzięki wspaniałemu wystrojowi, ale także dzięki innowacyjnemu włoskiemu menu. Café Altro Paradiso jest prowadzone przez zespół stojący za uwielbianym miejscem Estela, które zyskało status kultowego po tym, jak Obamowie zjedli tam posiłek w 2014 roku. Nie wiadomo, czy oni również będą bywalcami Café Altro Paradiso.

Okolica: SoHo

Specjalność: Pete Wells z New York Timesa poleca pikantne crostini z sardeli, carpaccio oraz spaghetti z pesto z rampy lub garganelli z ragu z kurczaka ($$$).

Lido

Na ruchliwym rogu rzędu restauracji w Harlemie, Lido, prowadzone przez nagrodzoną Jamesem Beardem szefową kuchni i autorkę książek Serenę Bass, koncentruje się na wykwintnych, nowoczesnych daniach włoskich z sezonowych składników.

Okolica: Harlem

Specjalność: Wieczór może wyglądać tak: grillowana ośmiornica z fasolką cannellini, kotlet wieprzowy z kremowym szpinakiem i porzeczkami, a na deser budino z oliwą z oliwek i solą morską. ($$)

Al Di La Trattoria

Al Di La Trattoria serwuje specjały kuchni północnowłoskiej od 1998 roku.

Okolica: Park Slope

Specjalność: Nie można się pomylić prawie z niczym w menu, od zmieniających się risotta po sezonowe tortelli (z kabaczka, może kukurydzy) ($$).

Saraghina

Saraghina to, jak pisze New York Times, "restauracja w ubraniu pizzerii". Ma klimat sklepu z antykami i jest świetna na kolację w tygodniu lub w weekend, kiedy chcesz, żeby wino popłynęło, mówi The Infatuation.

Okolica: Bedford-Stuyvesant

Specjalność: Puszyste pizze, pieczony na ogniu kalafior z mascarpone, labneh i migdałami Marcona. W siostrzanej piekarni za rogiem można zamówić ciasto i espresso. ($)

Del Posto

Przestronna, warta przepychu restauracja Del Posto to z pewnością wyrafinowana, ale przyjemnie nieduża restauracja, która "poświęca się unowocześnianiu i udoskonalaniu tradycyjnych smaków i przepisów dla współczesnych podniebień", jak twierdzi magazyn New York.

Okolica: Chelsea

Specjalność: Makarony są "rewelacją", dodaje New York Mag, który chwali również rozsądne menu lunchowe, a New York Times przyznaje menu degustacyjnemu trzy gwiazdki. ($$$$)

Marea

Marea, co po włosku oznacza "przypływ", to miejsce wyróżnione gwiazdką Michelin, które wyjątkowo dobrze radzi sobie z owocami morza, makaronami i makaronami z owocami morza.

Okolica: Midtown

Specjalność: Wybierz czterodaniowe menu degustacyjne lub zamów dania a la carte, takie jak burrata z homara i fusilli z ośmiornicą i szpikiem kostnym. ($$$$)

Via Carota

Niepozorna Via Carota serwuje solidne dania z makaronu, owoców morza i warzyw przy ruchliwej ulicy West Village. Podobno szef kuchni Lilii (restauracji, którą opisaliśmy powyżej) jest jej fanem.

Okolica: West Village

Specjalność: Spróbuj svizzeriny, którą New Yorker opisuje jako "rodzaj burgera bez bułki, zrobionego z luźno upakowanego, ręcznie krojonego, karmionego trawą steku, smażonego na ruszcie tak, że mięso pozostaje różowe, a wokół niego tworzy się chrupiący pancerz". ($$$)

L&B Spumoni Gardens

W mieście, w którym "rzucisz kamieniem, a trafisz na więcej stanowisk szefa kuchni niż Chipotles", jak pisze Bon Appetit, w L&B Spumoni Gardens można zjeść przy stole szefa kuchni, bez względu na to, czy przyjęcie liczy 2 czy 200 osób.

Okolica: Gravesend

Specjalność: Pałeczki mozzarelli, parmezan z kurczaka, branzino w sosie pomarańczowym - wszystko. ($$)

Parm

Parm rozrósł się do wielu włosko-amerykańskich lokali - a kolejne są w drodze - ale najlepsi smakosze wiedzą, że mogą polegać na tym niezobowiązującym lokalu od czasu jego otwarcia w 2011 roku.

Okolica: Nolita, wiele lokalizacji

Specjalność: Kanapka z kurczakiem parmezanem, oczywiście. Nie zapomnij o warzywach: Charred Broccoli, Spicy Rabe oraz lekkich i delikatnych smażonych kalamarów. ($$)

Autor